Sign In

Travel News, Tips, and Guides

Το ταξιδιωτικό μας blog έχει ως κύριο στόχο να σας εμπνεύσει!
Λαογραφία

Λαογραφία

Προσωπικότητες, Τέχνες & Γράμματα
Η μακρόχρονη σχέση των Μεσσηνίων με τον πολιτισμό, σε συνδυασμό με το κοσμοπολίτικο πνεύμα τους και την αφοσίωσή τους στις πατροπαράδοτες ενασχολήσεις, συνέβαλε στο να διατηρούν ζωντανά όσα τους παραδόθηκαν αλλά και να αγκαλιάζουν κάθε τι νέο. Ένα σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής ζωής της Μεσσηνίας είναι οι γιορτές, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τη ζωντανεύουν όλον το χρόνο και της φτιάχνουν το κέφι. Από τις θρησκευτικές γιορτές και τις τοπικές επετείους, τα πανηγύρια σε υπαίθριους χώρους με φαγοπότι και μουσική, μέχρι μερικές σπάνιες παραδοσιακές γιορτές όπως το καρναβάλι της Νέδουσας, η Μεσσηνία βάζει συχνά τα καλά της και γιορτάζει. Αξιόλογες είναι επίσης οι εκδηλώσεις που έχουν σχέση με παραδόσεις, έθιμα ή με τη φύση και τη σύνδεσή της με την τοπική παραγωγή και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου.

Μεσσήνιοι λογοτέχνες, ποιητές, καλλιτέχνες και διανοούμενοι
Ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης, ο τελευταίος των Βυζαντινών Σίμων Καράς, ο περίφημος αγιογράφος και πεζογράφος Φώτης Κόντογλου, η ποιήτρια του πάθους και του έρωτα Μαρία Πολυδούρη, ο συγγραφέας της «Μεθυσμένης Πολιτείας» Σωτήρης Πατατζής, η μυθιστοριογράφος Ιωάννα Καρατζαφέρη, ο ποιητής του «περιθωρίου» Μιχάλης Κατσαρός, ο μεγαλύτερος «αντιπολεμικός» συγγραφέας Όμηρος Πέλλας, ο «μεσσηνιολόγος» Μίμης Φερέτος, ο παθιασμένος οραματιστής Παναγιώτης Φωτέας, ο ποιητής του ερωτικού νόστου Γ. Μαρκόπουλος, ο πεζογράφος Γιώργος Λαμπρινός, ο γνωστός ιστορικός, θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος Κωστής Μπαστιάς, ο ακαδημαϊκός Μιχαήλ Στασινόπουλος, η εξαίρετη σύγχρονη ποιήτρια Κική Δημουλά, ο μεγάλος νεοέλληνας ποιητής Δ. Π. Παπαδίτσας, Σάμιος στην καταγωγή, που επέλεξε να περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Καλαμάτα, ο κορυφαίος Έλληνας αρχαιολόγος Σπύρος Μαρινάτος, ο συγγραφέας της «Χρυσής» και της «Σιδηράς Διαθήκης» Πολύβιος Δημητρακόπουλος ή Pol Arcas, αλλά και δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος και η μεγαλύτερη λυρική καλλιτέχνιδα του αιώνα μας Μαρία Κάλλας, είναι μερικοί από τους εκλεκτούς Μεσσήνιους που «κατέκτησαν» τον κόσμο ξεκινώντας από τη Μεσσηνία.
Η Μεσσηνία του 20ού αιώνα αφήνει έντονα τα ίχνη της και στο ζωγραφικό τομέα, χάρη στο έργο καλλιτεχνών που γεννήθηκαν εδώ, δημιούργησαν και πολλοί από αυτούς έγιναν γνωστοί και έξω από τα όριά της. Ο Γιάννης Μανωλακάκης, ο Τάκης Κατσουλίδης, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο ζωγράφος της Κορώνης Μιχαήλ Αξελός, ο Βαγγέλης Δημητρέας, ο Γιάννης Μπουτέας, ο Τάσος Αριδάς, ο Βαγγέλης Δράκος, ο μεγάλος χαράκτης και εικονοπλάστης των παθών του λαού Α. Τάσσος, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, είναι μερικοί από τους πολυάριθμους λαμπρούς Μεσσήνιους καλλιτέχνες που πλουτίζουν την αισθητική και τη ζωή των Μεσσηνίων.

Πηγή: Λαογραφία

Related Posts