Sign In

Travel News, Tips, and Guides

Το ταξιδιωτικό μας blog έχει ως κύριο στόχο να σας εμπνεύσει!
Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Πρόκειται για αγροτικά προϊόντα ή τρόφιμα μικρής με ταποίησης που προέρχονται από την περιοχή, έχουν μακραίωνη παράδοση και αποτελούν διαχρονικά συστατικά της τοπικής γαστρονομίας. Τα προϊόντα αυτά συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση Μεσογειακής Διατροφής μιας διατροφής που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνει την υγεία και τη σωματική ευεξία.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

100% εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Προέρχεται τουλάχιστον κατά 95% από την ποικιλία κορωναίικη και παράγεται μόνο με μηχανικά μέσα από την έκθλιψη της ελιάς. Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα έχει πράσινο έως πρασινο-κίτρινο χρώμα, μέσο φρουτώδες με άρωμα πράσινου καρπού, ελαφρό πικρό και ελαφρό έως μέσο πικάντικο. Λόγω της σύνθεσής του, προφυλάσσει από τη στεφανιαία νόσο και ευνοεί την ομοιόσταση των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα

Παγκοσμίως γνωστές για τη νοστιμιά τους, οι ελιές Καλαμάτας έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΟΠ και αποτελούν την ποιοτικότερη ποικιλία βρώσιμης μαύρης ελιάς. Συλλέγονται ώριμες με το χέρι και ξεπικρίζουν με φυσικές μεθόδους. Διατηρημένες σε άλμη με ελαιόλαδο, αποτελούν ωραιότατο μεζέ υψηλής διατροφικής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε ελευρωπαΐνη, μια ουσία που έχει σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της καλής υγείας. Συνοδεύουν άριστα πλήθος φαγητών.

Μαύρη σταφίδα

Η αποξηραμένη μαύρη σταφίδα αποτελεί μέρος της τοπικής διατροφής από τους ομηρικούς χρόνους. Είναι βασικό προϊόν της περιοχής από τα χρόνια της ενετικής κυριαρχίας και το εμπόριο της άνθησε στα τέλη του 19ου αιώνα, φέρνοντας τον εκλεκτό καρπό της μεσσηνιακής γης στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Σήμερα, τυποποιείται και συσκευάζεται με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να διατηρεί το άρωμα και τη γεύση της όταν φτάνει στον καταναλωτή. Έχει υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μεταλλικών αλάτων.

Ξύδι

Έστω και σε μικρή ποσότητα, κάνει τα φαγητά πολύ πιο γευστικά. Από τα τοπικά σταφύλια παράγεται εξαιρετικό ξύδι γλυκάδι, στην τοπική διάλεκτο. Ταυτισμένο με την Καλαμάτα είναι το γλυκό, παχύρρευστο και αρωματικό βαλσαμικό ξύδι, που παράγεται από μαύρη σταφίδα και παλιώνει σε παλιά ξύλινα βαρέλια.

Τοπικοί οίνοι

Οι αμπελώνες της Μεσσηνίας μνημονεύνται από τον Όμηρο, ενώ ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) αναφέρει ότι ο Διόνυσος αναφώνησε για πρώτη φορά «Εβίβα!» δοκιμάζοντας μεσσηνιακό κρασί. Η παράδοση συνεχίζεται σήμερα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων, που έχουν βραβευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Το εξαίρετο αυτό αποτέ λεσμα δημιουργείται από το πάντρεμα του τοπικού μικροκλίματος και των σύγχρονων μέσων με τις και λύτερες ποικιλίες αμπέλου και το μεράκι και την τόλμη των καλλιεργητών και των οινοποιών της περιοχής.


Οινοπνευματώδη ποτά

Το ούζο και το τσίπουρο φημίζονται για την ποιότητά τους και συνοδεύουν τους τοπικούς μεζέδες. Ονομαστά είναι, επίσης, τα λικέρ, τα οποία παράγουν ποτοποιίες της Καλαμάτας ήδη από τον 19ο αιώνα, συνδυάζοντας την παράδοση και την ανανεωτική διάθεση σε γεύσεις και αρώματα.

Σφέλα

Ημίσκληρο τυρί με έντονη αλμυρή γεύση κι εξαιρετικό άρωμα. Είναι προϊόν ΠΟΠ και παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, χωρίς χρωστικές ουσίες και ενισχυτικά συστατικά. Είναι πικάντικη και καταναλώνεται σκέτη ή με τραγανά λαλάγγια, ως σαγανάκι, σε πίτες ή συνοδεύοντας πολλά φαγητά. Στη Μεσσηνία παράγονται, επίσης, φέτα ΠΟΠ και εκλεκτή γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα κ.ά.

Ξερά σύκα

Από τα πιο φημισμένα προϊόντα της περιοχής. Αποξηραίνονται φυσικά στον ήλιο, είναι ολόγλυ κα κι έχουν υψηλή θρεπτική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από τον Ιπποκράτη. Στον οργανισμό παρέχουν ενέργεια, αλλά και βιταμί νη Α, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, καθώς και φυτικές ίνες.

Μέλι

Άριστης ποιότητας και 100% φυσικό προϊόν. Η παραγωγή του ευνοείται από τη μεγάλη ηλιοφάνεια, το ήπιο κλίμα και τη μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών της περιοχής.

Αρωματικά φυτά και βότανα

Βάλσαμο, ρίγανη, δάφνη, θυμάρι, τσάι, φασκόμηλο, μέντα, χαμομήλι, δεντρολίβανο είναι μερικά από τα φυτά που χρησιμοποιούνται για να χαρίσουν άρωμα και γεύση στα φαγητά ή για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Παστέλι

Έχοντας ως βασικά συστατικά το μέλι και το σουσάμι, προσφέρει στον οργανισμό πολλές χρήσιμες ουσίες (βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο κ.ά.). Στις ευεργετικές ιδιότητές του, γνωστές από τον Ηρόδοτο, περιλαμβάνονται η τόνωση του οργανισμού, η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αντιγηραντική δράση κ.ά.

Αλλαντικά

Εδέσματα αγαπητά στους κατοίκους της Μεσσηνίας, με σήμα κατατεθέν την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά τους. Λουκάνικο με φλούδα πορτοκαλιού ή χοιρινό παστό, είναι γνωστά από την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα και εξακολουθούν να παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Related Posts

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.